Najlepsze śniadania na dobry początek dniaKażdy dzień to nowa okazja, by zacząć od nowa i robić wszystko lepiej. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli chodzi o śniadanie. Zacznij dzień od zdrowych produktów, zrównoważonej diety i optymalnego odżywiania, przygotowując te proste i skuteczne pomysły na zdrowe śniadanie. Przy napiętym grafiku, pakowanych lunchach i obfitości niezdrowych opcji fast-food, może być wyzwaniem, aby jeść zrównoważoną dietę każdego dnia. Najlepszym sposobem na uniknięcie pułapek współczesnego szybkiego życia jest spożywanie pełnowartościowych pokarmów, które dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych - a przy tak wielu różnych rodzajach składników odżywczych potrzebujesz różnych rodzajów pokarmów, aby dostarczyć je wszystkie w ciągu jednego dnia. Na szczęście istnieje wiele smacznych śniadań, które są również zdrowe i dobre dla Ciebie.

Płatki owsiane

Płatki owsiane to zdrowa żywność, która jest dobrym źródłem białka i błonnika. Jest to doskonały wybór na śniadanie dla osób, które pilnują swojej wagi. Owsianka jest również niska w cholesterolu i nie ma tłuszczów nasyconych. Możesz zrobić owsiankę na wiele różnych sposobów, ale unikaj typu instant, który jest załadowany cukrem. Pamiętaj, aby dodać trochę świeżych lub suszonych owoców dla zdrowszego posiłku i aby uczynić go bardziej smakowitym dla dzieci.

Jeśli pilnujesz poziomu cukru we krwi, jedz płatki owsiane o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości błonnika. Jeśli masz wysoki poziom cukru we krwi, jedz owsiankę, która jest niska w błonniku i nieco wyższa w cukrze. Możesz dodać niewielką ilość orzechów lub posiekanych migdałów do owsianki, aby zwiększyć zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i nadać jej smak, który dzieci pokochają.

Jajka i białka jaj

Jajka są idealnym pokarmem śniadaniowym i są świetne dla osób, które obserwują swój cholesterol. Białka jaj są doskonałym źródłem białka i nie zawierają cholesterolu. Jedną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że żółta część jajka (żółtko) jest wysoka w cholesterolu, więc wielu dietetyków i obserwatorów cholesterolu ogranicza spożycie żółtek.

Jaja są również dobrym źródłem ryboflawiny i selenu, które pomagają organizmowi metabolizować składniki odżywcze i zwalczać wolne rodniki, odpowiednio, oraz witaminy A, która jest niezbędna dla wzroku. Kolejną zaletą jaj jest to, że są one dobrym źródłem tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny, neuroprzekaźnika "dobrego samopoczucia", który kontroluje nastrój, sen, jedzenie i śnienie.

Jagody i grejpfrut

Jagody są ładowane z przeciwutleniaczami i są najlepiej serwowane świeże dla optymalnego odżywiania. Jeśli wolisz je na śniadanie, spróbuj kupić je tego samego dnia, w którym planujesz je zjeść, aby były jak najbardziej odżywcze. Grejpfrut jest dobrym źródłem witaminy C, która nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale także wspomaga wchłanianie żelaza i gojenie się ran.

Jeśli lubisz grejpfruta na śniadanie, rozważ pokrojenie go na segmenty, zamiast obierania i jedzenia w całości. Grejpfrut jest bogaty w witaminę A, która jest najlepiej wchłaniana, gdy jest spożywana z witaminą C. Gdy obierasz grejpfruta, usuwasz większość witaminy C i pozostawiasz bardzo mało do wchłonięcia przez organizm.

Jogurt grecki z miodem i orzechami

Jogurt grecki jest dobrym źródłem białka, witaminy B12 i potasu. W połączeniu z orzechami i miodem tworzy zdrowe i satysfakcjonujące śniadanie dla niemal każdej diety. Miód jest cukrem i nie jest zalecany dla diabetyków. Jeśli jesteś cukrzykiem, spróbuj zastąpić słodzik bez cukru, taki jak stewia lub sukraloza. Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, białka i błonnika.

Orzechy są wysokokaloryczne, więc zachowaj małą porcję. Unikaj orzechów, które zawierają duże ilości sodu i obserwuj wielkość porcji, aby uniknąć diety wysokosodowej. Unikaj orzeszków ziemnych, które są roślinami strączkowymi, a nie orzechami.

Tofu scramble

Tofu scramble jest dobrym źródłem białka i jest łatwe do przygotowania. Aby zrobić jajecznicę z tofu, pokrusz tofu i dodaj je na żeliwną patelnię na średnim ogniu. Dodaj posiekane warzywa, takie jak brokuły, papryka, cebula, grzyby i pomidory oraz przyprawy, takie jak pieprz cayenne, kurkuma i czarny pieprz.

Postępuj tak, aby stworzyć mieszankę przypominającą omlet, dodając jajka w miarę mieszania. Gdy jajecznica będzie gotowa, podawaj ją z kromką pełnoziarnistego tosta. To zdrowe i obfite danie śniadaniowe jest również dobrym źródłem żelaza, witaminy B i wapnia. Tofu jest bogate w izoflawony, które mogą pomóc w kontrolowaniu wzrostu niektórych nowotworów.